Mitt I Livet...

Snittad - utan bedövning!!!

Kategori: Livet från hjärtat...

Hanna-Fia Spånberg, 29, förlöstes med kejsarsnitt – trots att bedövningen inte tog. Hon kände hur lager efter lager av buken skars upp. Nu medger sjukhuset i Lund att de gjort fel.
"– När de kom längre in med kniven i magen gjorde det jätteont!" säger Hanna-Fia.

Hanna-Fia Spånberg hade tid för ett planerat kejsarsnitt på universitets-sjukhuset i Lund, en månad innan barnet skulle födas.
Graviditeten hade varit en mardröm. Moderkakan låg för långt ned, hon fick blödningar och blev sjukskriven. Ett kejsarsnitt ansågs vara enda lösningen.

Kände när de skar.
Bedövningssprutan skulle henne immun mot smärta, men Hanna-Fia kände fortfarande läkarnas fingrar på sin mage. Detta var dock normalt, fick hon höra.
Men när kniven skar igenom hennes mage gjorde det fruktansvärt ont. – Jag har inte så klara minnen, jag vet knappt vad jag sa men alla förstod att jag hade väldigt ont, säger hon.

För sent att söva

Läkarna sade bara att det var för sent att söva en gång till. – Det var bara att bita ihop. När vi gick igenom bukhinnan var det värst. Då fick jag samla mig för att klara av all smärta, säger hon. Efter barnet lyfts ut sövdes Hanna-Fia. I rummet mötte hon en skärrad narkosläkare. – Hon sade att det inte skulle gå till så här, säger Hanna-Fia.

Kastade rapporten

I efterhand uppgav läkarna att de inte hade vågat söva Hanna-Fia när ingreppet väl var i gång.
– De var rädda för att det skulle orsaka mer blödningar och att det skulle vara farligt för barnet, säger hon. Efteråt skrev läkaren en avvikelserapport - som kastades. Sjukhuset anmälde heller aldrig incidenten till Socialstyrelsen, skriver Sydsvenskan.
När Hanna-Fia tog kontakt med sjukhuset fick hon höra att de hade kastat rapporten.
– De sa att de trodde att jag mådde bra eftersom jag inte hade hört av mig.

Nekades få ut sin journal

Hanna-Fia nekades också att få ut sin journal när hon bad om den.
Nu medger ledningen på kvinnokliniken att flera fel begicks när kvinnan förlöstes. skriver Sydsvenskan. Att incidenten aldrig anmäldes till Socialstyrelsen berodde på att chefsläkaren aldrig såg rapporten.

I dag mår Hanna-Fia och dottern Tuva-Lisa bra. Hanna-Fia är noga med att poängtera att hon inte skuldbelägger någon för felen. Hon har anmält händelsen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att förhindra att det händer fler kvinnor.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: